+358 500 667 227 info@propdea.fi

Tapiola on nyt ottanut ensimmäisen askeleen uudistumisen polullaan, kun uusi ja upea kaupunkikeskus AINOA avasi lokakuussa ovensa kaikelle kansalle ja talo täyttyi iloisesta avajaishumusta.

Mutta miten AINOA syntyi? Matkataanpa hieman ajassa taaksepäin.

Propdean työ AINOAn parissa alkoi jo vuonna 2011. Kesällä 2011 tehtiin laaja taustatutkimus yhdessä tanskalaisen Reteamin kanssa. Tutkimuksen tavoitteena oli saada tietoa siitä, minkälainen kaupallinen keskus Tapiolaan sopisi, niin tunnelmaltaan kuin valikoimiltaan. Lähes 400 tapiolalaista haastateltiin ja kilpailevien keskusten valikoimat analysoitiin tarkasti.

Tutkimustulosten perusteella laadittiin Tapiolan tulevalle keskukselle liikeidea eli suunnitelma siitä minkälaisia myymälöitä keskukseen etsitään ja minkälaista tunnelmaa tavoitellaan. Hyvät ravintolat ja kahvilat sekä urheilumyymälä olivat toivomuslistan kärjessä. Tunnelmalta toivottiin maanläheisyyttä ja kodikkuutta.

Liikeideassa ja suunnitelmissa otettiin huomioon myös hankkeen monivaiheisuus. Syksyllä 2013 oli tarkoitus avata vasta keskuksen ensimmäinen vaihe, joten kaikkia toiveita ja tarpeita ei voitu kerralla toteuttaa.

Joulukuussa 2011 talossa toiminut Sokos tavaratalo sulki ovensa ja purkutyöt päästiin käynnistämään. AINOA alkoi muodostua.

Varsinaiset vuokrausneuvottelut käynnistettiin keväällä 2012, jolloin minä liityin Propdean tiimiin vastaamaan Ainoan vuokrauksesta. Sen verran olin jo edellisessä työpaikassani projektiin osallistunut, että perehdyttäminen tarkoitti yhtä kuin koneen käynnistäminen ja toimiston avaimen kouraan lykkääminen. Ei muuta kun puhelin käteen ja tapaamisia sopimaan!

Ensitapaamiset järjestyivät helposti ja innostus Tapiolan uutta keskustaa kohtaan oli suurta. Joitakin mietitytti ensimmäiseen aaltoon lähteminen, koska rakentaminen jatkuisi vielä pitkään ja metroakin saataisiin odotella parisen vuotta. Suunnitelma oli kuitenkin hyvä ja taustatyö perusteellisesti tehty, joten oikeanlainen mielikuva tulevasta alkoi muodostua. Loppuvuoteen 2012 mennessä niin muodin ankkuritoimijoita kuin kahvila- ja ravintolayrittäjiäkin oltiin saatu jo kiitettävästi kiinnitettyä AINOAan.

Kevät 2013 sujui kuin siivillä ja neuvotteluita käytiin kiivaasti. Kohta kesäkin alkoi kolkutella ovella ja viimeisten vuokrausneuvotteluiden loppuunsaattaminen koetteli jo rakentamisen muutosjoustavuuden rajoja.

Alkusyksystä solmittiin viimeisiä sopimuksia ja keskuksen vuokrausaste hipoi täyttä. Viimeisten myymälöiden kohdalla jouduttiin joustamaan sen verran, että myymälät avautuisivat vasta jouluksi, ei vielä lokakuussa.

Lokakuussa tahti kiihtyi sitä mukaa, kun avaus lähestyi. Koko kuukausi oli jos jonkinlaista juoksujalkaa menemistä, myymälähenkilökunnan ja yrittäjien kysymyksiin vastaamista ja viime hetken järjestelyjä. Mutta lopulta tuli valmista, kuten aina kaikissa projekteissa. Tai no, ainakin riittävän valmista.

Lopputulosta esittelemme hyvin ylpeänä ja innostuneina! AINOA on kaunis, viihtyisä ja uniikki keskus, joka sopii mielestämme hienosti Tapiolaan. Toivomme sen ilahduttavan tapiolalaisia ja tuovan paljon iloja arjen keskelle.

Hanna