+358 500 667 227 info@propdea.fi

Osa 1. Me Propdeassa tykkäämme nuuskia uusia suuntauksia niin kotimaassa kuin kauempanakin. Siksi Propdea on päättänyt lähettää pari nuuskija-agenttiaan maailmalle. Propdean omat nuuskija-agentit (salanimiltään JaanAgent ja AnnAgent, ethän hiisku kenellekään!) ovat lähteneet suorittamaan huippusalaista missiota. Tehtävä on vaativa, mutta Propdean hyvin koulutetut nuuskija-agentit puikkelehtivat kaupunkien kaduilla kuin ninjat.  Tähyillen, tähtäillen ja tarvittaessa vaikka piileskellen. Aina palveluksessanne!

Ninjoja tai ei, Propdean agenttien tehtävänä on tutkia ja penkoa kiintoisia kauppapaikkoja, haistella uusia tuulia ja kaikessa hiljaisuudessa välittää saamaansa tietoa Suomeen hyödynnettäväksi. Luvassa on tuskaisia bussimatkoja,  tupakankäryisiä junia, tempoilevia lentoreittejä, pitkiä öitä ja väsyneitä aamuja. Mutta agentit eivät lannistu!

Kun AnnAgent hiiviskelee Japanin maalla, on JaanAgent saapunut kaikessa hiljaisuudessa Budapestiin mielessään salainen tehtävä.

Hän pälyilee hämmentyneenä ympärilleen Tämä ei ole se Budapest jonka muistin. Paikkahan on täynnä kahviloita ja kuppiloita, elämää! Missä on ankeus ja tylsyys? Jokin on todella muuttunut.

Väliaikaisuuden ja eteenpäin menemisen henki on oudolla tavalla vallannut kaupungin. Eteenpäin mennään – ja kovaa. Rauniopubeja, taidekahviloita, gallerioita, nuorten suunnittelijoiden pajoja, trendikauppoja, luksusmerkkejä. Todellista pop up –henkeä ja yritteliäisyyttä. Mistä oikein on kyse?

Hämmentynyt nuuskija-agentti tiedustelee, tonkii, tutkii, penkoo. Lopulta arvoitus alkaa ratketa. Hän on sattumalta ajautunut pyörimään juuri siihen kaupunginosaan, joka on nyt eniten pinnalla ja muutoksessa. Budapestin 7. kaupunginosa tunnettiin pitkään autioista rakennuksista ja kurjasta, köyhästä historiastaan. Entisen juutalaiskaupunginosan rakennukset ovat kaikuneet tyhjyyttään toisesta maailmansodasta lähtien.

Mutta nyt. Nyt on uusi aika ja uudet markkinat! Jotkut innokkaat ideanikkarit keksivät perustaa autiotaloihin kirpparihenkisiä baareja ja kahviloita, edullisesti ja kekseliäästi. Muut seurasivat perässä. Kuppilat vaihtavat välillä paikkaansa ja osa lopettaa lyhyeen, mutta uusia spotteja syntyy aina tilalle. Nämä niin kutsutut rauniobaarit ”ruin pubs” toimivat alueen taidekeskuksina ja paikallisten olohuoneina keräten joka ilta ihmisiä yhteen pitämään hauskaa ja istumaan iltaa.

Ennen niin kylmän kolkko kaupunginosa on nyt koko kaupungin henkinen keskus. Rauniopubit ovat houkutelleet paikalle myös muita yrityksiä – ja tietysti turisteja. JaanAgent on innoissaan ja vaikuttunut. Aina ei tarvita suuria summia ja mittaamattomia panostuksia, jotta saadaan aikaan ihmeitä. Hyvät ideat ja hauska toteutus riittävät. Aito innostus voittaa aina massat puolelleen.

Huippusalaisin terveisin,

Jaanagent, Propdean nuuskija-agentti