+358 500 667 227 info@propdea.fi

Osa 2. JaanAgent on saapunut tällä kertaa Berliiniin. Kutkuttava eurooppalainen suurkaupunki on otollista maaperää trendien ja suuntausten nuuskimiselle. Täällähän ne kaikki trendsetterit pyörivät!

Berliini on tunnettu suuresta turkkilaisvähemmistöstään, joka näkyy ja kuuluu saksalaiskaupungin katukuvassa. Etenkin Kreuzbergin kaupunginosa on turkkilaisten kansoittama. Kolmen miljoonan asukkaan kaupungissa asuu nykyisin yli 300 000 turkkilaista. Asetelma on mielenkiintoinen. Mutta miten turkkilaisvaikutteet sitten näkyvät kaupungissa ja sen alati muuttuvassa kaupallisessa tarjonnassa?

Jaanagent odottaa jännittyneenä kahvilassa. Hän on saanut tapaamisen onnistumaan kuin ihmeen kaupalla. Paras tapa nuuskia on tietenkin soluttautua sisäpiireihin. Niinpä nuuskijan apuun rientää tällä kertaa vanha turkkilaisystävä vuosien takaa. Onpa hänkin päätynyt Berliiniin, monen muun maanmiehensä tavoin. Hän kertoo turkkilaisten saapuvan kaupunkiin lähinnä työn perässä, joskin työtilanne on viime vuosina merkittävästi heikentynyt. Moni perustaa oman yrityksen ja vaalii näin juuriaan uudessa ympäristössä.

Kun Berliinissä haluaa syödä hyvin, nopeasti ja edullisesti, löytyy turkkilaisten ravintoloita joka nurkalta. On kebabia, Döneriä, mezejä, pitaa, falafeliä ja muita turkkilaisia ruokakojuja. Turkkilaisvaikutteiset ruokapaikat ovat löytäneet tiensä myös kaupungin kauppakeskuksiin. Food courtit ja ravintola-alueet suorastaan pursuilevat herkullisia vaihtoehtoja, kaikissa hintaluokissa. Turkkilaisen lisäksi tarjolla on mm. vietnamilaista, kiinalaista ja japanilaista ruokaa. Puolen päivän aikoihin kauppakeskuksissa lounastavat berliiniläiset vaikuttavat varsin tyytyväisiltä kantaessaan pöytiin mitä houkuttelevampia, eksoottisia herkkuja.

Berliiniläiset näyttävät ottaneen turkkilaisen ruokakulttuurin vahvasti omakseen, mutta turkkilaisvaikutteet eivät rajoitu ainoastaan ruokaan. Berliiniläistynyt turkkilaisystävä johdattelee uteliaan nuuskija-agentin yhä syvemmälle kaupungin turkkilaisrientoihin. Sunnuntaisin järjestetään toritapahtumia, joissa myydään ruokaa, juomaa, värikkäitä kankaita ja vaatteita, kukkia, koruja ja mausteita – suoraan Turkista. Kreuzbergin toreilla tunnelma on varsin kansainvälinen ja iloisen värikäs – kuin Istanbulissa konsanaan. Mikä ihana kulttuurien sekamelska!

Nuuskijaterveisin,

JaanAgent