+358 500 667 227 info@propdea.fi

Vierailin ensimmäisen kerran Berliinissä 15-vuotiaana 2000-luvun alkupuolella. Silloin kaupunki näytti harmaalta, urbaanilta ja niin kovin erilaiselta kuin mihin olin tottunut. Istuimme sillä reissulla useamman iltapäivän Alexanderplatzilla televisiotornin varjossa syömässä jäätelöä ja ihmettelemässä punkkareita, vapaana kulkevia suuria koiria ja vieraan suurkaupungin vieraita ääniä ja tuoksuja. Samalla reissulla matkasin elämäni ensimmäisen kerran metrolla, kävin NewYorkerissa ostoksilla ja söin döneriä. Urbaanit kasvisruokaravintolat, halpa olut ja underground-klubit jäivät vielä testaamatta, ja silti maailma oli yhtäkkiä niin kovin ihmeellinen.

Seikkailin Suomen 100. itsenäisyyspäivän aikaan jälleen Berliinissä ihmettelemässä sitä, miten boheemin Euroopan lippulaivakaupunki oli joko päätynyt potemaan pienoista syysmasennusta tai kenties sekin vuorostaan joutunut (tai päässyt) gentrifikaation yhdenmukaistaviin rattaisiin. Punkkareita ei näkynyt ja NewYorkeriin emme etsiytyneet, mutta kasvisruoka, keskihintainen olut ja underground-drinkkiklubi sentään kuuluivat tällä reissulla matkasuunnitelmaamme. Silti joulutorien, tietöiden ja harmaiden iltojen välillä kulkiessa tuntui kuin olisin yhtä hyvin voinut olla Tukholmassa, Pariisissa, Helsingissä tai vaikka Tampereella. Viimeisen viidentoista vuoden aikana maailman metroilla matkatessa kaupungit ovat alkaneet muistuttaa toisiaan niin omien kokemusten takia kuin muutenkin, ja uutta ja yllätyksiä on yhä vaikeampi löytää.

Tunnelmia BRLO Brwhousesta Berliinistä

Ja silti juuri ne erikoiset jutut, yllätykset ja vielä yhden ylimääräisen kulman taakse eksyessä löytyvät paikat ovat niitä, jotka luovat paikoille oman, erityisen persoonan. Toisinaan ne paikat ovat olleet sellaisenaan sijoillaan lähes ikiaikaisesti, mutta usein ne ovat uusia ja väliaikaiseksi tarkoitettujakin. Nämä väliaikaiset spesiaalipaikat syntyvät usein orgaanisesti paikallisten aktiivien tai pienten yritysten tekeminä, mutta niiden syntyä voidaan myös yrittää tukea kaupungin tai muiden suurten tekijöiden toimesta.

Berliinissä väliaikaisuuden tuntua tavoitettiin itsenäisyyspäivän illallispaikassamme BRLO Brwhousessa. Kierrätetyt merikontit toimivat legojen kaltaisina rakennuspalikoina ravintolalle, joka on suunniteltu alkujaankin myöhemmin purettavaksi ja muualle siirrettäväksi. Merikonttien mukana kulkevat niin ravintolatilat keittiöineen kuin BRLOn oma panimo ja kesäaikaan myös biergarten oluen nautiskelijoille. Seuraavalla Berliinin visiitilläni ravintola lienee jo toisaalla, ja sielläkin vain lainassa.

Erilaisista konteista rakentuu moni muukin väliaikainen tai ainakin väliaikaisuuden tuntua tavoitteleva paikka. Propdean kesäreissulla viime syyskuussa lounastimme Tallinnassa DEPOO-torin konttiravintola-alueella. DEPOO-tori on ainakin alkujaan suunniteltu väliaikaiseksi väistöpaikaksi Tallinnan toisen päätorin remontin ajaksi, ja nähtäväksi jääkin, miten väliaikainen alue kehittyy edelleen remontin valmistuttua. Viime syyskuussa alue ainakin vielä tarjosi hyvää ja halpaa street foodia sekä viimeisiä kesän hetkiä kuluvalle vuodelle. Samalla konttiestetiikalla ja väliaikaisuuden fiiliksellä leikittelee myös kotimaisemissamme ainakin Hernesaaren ranta.

Väliaikaistoimintoja Tallinnasta, Kööpenhaminasta ja Helsingistä

Kontit ja muut kevyet rakennelmat ovatkin oiva keino tuoda elämää paikkoihin, joissa sitä ei vielä ole. Kesällä 2016 pääsin tutustumaan Kööpenhaminaa voimakkaasti kehittämässä olevan kaupunkikehitysyhtiö By og Havnin edustajan johdattamana Nordhavniin. Nordhavn on Kööpenhaminan vanha satama-alue, jolle tulevien vuosikymmenien aikana ollaan rakentamassa uusi suuralue, josta löytyy koteja ja työpaikkoja kymmenille tuhansille ihmisille. Koska rakennusprojekti on kuitenkin hyvinkin pitkä ja toisaalta uusien asuntojen hinnat monien tavoittamattomissa on alueelta tarjottu tilat – jälleen kerran kontissa toimivalle – pop up –kesäravintolalle. Ravintolan toivotaan tuovan alueelle jo nyt ihmisiä, tehden Nordhavnista näin osan kööpenhaminalaisten elämänpiiriä jo rakentumisvaiheessa. Lisäksi pop up –ravintolan avulla aluetta pyritään pitämään kaikkien mielessä vahvemmin kaikille tarkoitettuna, läpi päivän auki olevana alueena, eikä ainoastaan varakkaiden asuin- ja työpaikka-alueena.

Pop up -toiminta tarjoaakin erittäin käyttökelpoisia työkaluja niin aluekehittämiseen ja –brändäämiseen, kuin myös uusien konseptien testaamiseen. Toisaalta pop up –toimijat myös tarjoavat jo aiemmin mainittuja uusia ja yllättäviä kokemuksia, jotka luovat sielua niin kaupungeille ja kaupunginosille kuin vaikka yksittäisille kauppakeskuksillekin. Vaikka merikontit ovatkin jo konseptin ylenpalttisen monistamisen kautta menettäneet autenttisuuttaan, on pop upien ja väliaikaisratkaisujen saralla vielä monta kokematonta polkua kuljettavaksi ja yllätystä löydettäväksi. Mitäköhän yllättävää mahdankaan löytää seuraavalla Berliinin reissullani, tai ihan kotikulmiltani Helsingistä? Mihin jännään ja väliaikaiseen sinä olet viimeksi törmännyt? Entä miten voisimme parhaiten auttaa uusien, kaupallisestikin tavalla tai toisella kannattavien väliaikaistoimintojen syntyä?

Joulun välipäivinä väliaikaisuuksia pohdiskellen,

Lilli